Gata de Gorgos  Tornar

ARTESANIA I TRADICIÓ

Visites a Gata de Gorgos. A Gata, l’Avinguda de la Marina Alta i la plaça d’Espanya es troben curulles de botigues on comprar articles de vímet, palma, canya i també es realitzen unes altres activitats artesanals com ara les randes de boixets, fabricació de guitarres (visitable de dilluns a divendres laborables), ceràmica, vidre, cuir, etc.

En ple centre urbà trobem l’església parroquial dedicada a Sant Miquel Arcàngel, del segle XVII, des d’on podem iniciar un recorregut pel nucli antic, el qual conserva l’aspecte tradicional típic.

Una altra opció és fer un passeig pel marge esquerre del riu Gorgos, a les zones enjardinades de la font del Riu i l’Arrabal i observar les diferents escultures que conformen el Museu a l’Aire Lliure. En el terme municipal hi ha alguns dels paratges més significatius com, per exemple, el llavador municipal conegut com la Granota, situat en direcció a Xàbia i actualment en desús, encara que rehabilitat i adaptat com a centre d’esbarjo davall l’arbre centenari que l’alberga; si creuem el nucli urbà, pel camí de les Alcolaes, trobem un altre espai on gaudir de la naturalesa: la font de la Mata. Pròximes a la població trobem també unes altres zones com la font d’Aixa (terme de Pedreguer) on es pot practicar el senderisme.

Als voltants de Gata predominen els conreus de secà com l’ametla, l’olivera i la vinya, i es conrea raïm moscatell, del que s’extrau el licor dolç de la mistela, que és perfecte per a acompanyar els dolços de sobretaula com ara coca d’ametla, bunyols de carabassa, coques de pansa i ametla, etc.

Menjar típic

Són molt coneguts els embotits d’aquesta zona: es segueixen els mètodes tradicionals per a l’elaboració de blanquets, botifarra, sobrassada, llonganisseta, saltxitxa, etc