Cap Sant Antoni, Xàbia i Cala del Moraig

Podem realitzar l'excursió amb cotxe particular, el trajecte Dénia-Xàbia pot efectuar-se també amb autobús o amb vaixell perquè des del port de Dénia parteixen excursions regulars amb diversos recorreguts, entre els quals es troba un mini-creuer Dénia-Xàbia-Dénia (Excursions Mundo Marino, tel. 96 642 30 66).

Recorregut amb cotxe: 

des de Dénia, prenem la Carretera de Les Rotes fins a l'encreuament a Xàbia on ens desviem en direcció cap a la susdita ciutat. Continuem per la carretera de muntanya anomenada carretera de Les Planes durant uns 10 minuts fins a prendre el desviament (a l'esquerra) al Cap de Sant Antoni. Hem de circular amb prou precaució ja que es tracta d'una carretera de muntanya.

Cap de Sant Antoni

Penya-segat de 160 m. d'altura i unes vistes impressionants. Als seus peus es troba la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, àrea protegida que posseeix un elevat interés ambiental, científic i ecològic. En aquesta reserva està prohibida la pesca, així com està limitada la pràctica de busseig, havent-se de sol·licitar permís previ (Direcció Territorial d'Agricultura i Pesca d'Alacant). En les aigües de la Reserva hi ha representades un gran núm. de comunitats bentòniques com ara: Comunitat Infralitoral d'algues esciòfiles, prades de posidònia, etc. així com espècies de fauna marina com ara mers, cigarrds de mar, gorgonies, etc.

Des del Cap de Sant Antoni, la mar, tan immens, sembla més blau que en altres llocs. Si el dia és clar, es distingeix Eivissa al lluny. Després d'uns minuts gaudint d'aquest paisatge, continuem cap a Xàbia. Ens cridaran l'atenció els antics Molins de Vent que adornen els paratges de l'entorn de Xàbia.

Xàbia

La vila de Xàbia està configurada per 3 nuclis de població: Xàbia Històrica, Port i Platja Arenal.


Val la pena visitar el seu barri antic, on es troben en paral·lel 3 edificis que criden l'atenció: el Mercat, antic convent recent-ment restaurat, l'Església de Sant Bartolomé, d'estil gòtic isabelí, que està declarada Monument Artístic Nacional a més de Bé d'Interés Cultural (BIC), i l'Ajuntament de Xàbia.

Després d'observar amb deteniment aquests edificis històrics, descendim les escales situades al costat de l'Ajuntament fins a una preciosa Plaça Porticada, on s'observa la façana posterior de l'Ajuntament, de pedra tosca, a més de la Casa de la Cultura. Des d'ací el recorregut continua en direcció al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco, el qual es troba a tan sols 1 minut a peu. Per a arribar hem de continuar el Carrer Major, i a mà dreta d'aquest centre, un xicotet carrer condueix al museu. Es reconeix perquè està situat en un palauet de principis del S. XVII: la Casa de Felipe Bañuls.

Després de tan interessant passeig l'excursió continua cap al port on es troba la particular Església de La Nostra Senyora de Loreto, la qual impressiona pel seu sostre en forma de navili invertit i les columnes exteriors representant als dotze apòstols.

Excursió optativa a Xàbia

Proposem la visita dels 15 miradors de Xàbia, per al que es necessita tot el dia. Aquests miradors comencen en el cap de Sant Antoni i acaben en la cala de la Granadella, repartits pels 25 km de costa.

La Cala del Moraig i la Cova dels Arcs

Seguim el nostre recorregut cap al Poble Nou de Benitatxell i la coneguda Cala del Moraig i Cova dels Arcs (abans que fosquege ja que la llum destaca els colors del seu paisatge). Des de Xàbia se segueixen les indicacions cap a Gata de Gorgos i Poble Nou de Benitatxell.

La franja litoral del Poble Nou de Benitatxell destaca per posseir un litoral d'abruptes i escarpats penya-segats que arriben a mesurar més de 100 m. d'altura. La Serra de la Llorença acull entre els seus amagats vessants el record d'aquells primers forns, on els antics pobladors coïen el fang per a convertir-lo en teules. La seua altura màxima és el Puig Llorença (440 m. Altitud).

Per a arribar a la Cala del Moraig i la Cova dels Arcs, quan s'entra al poble, apareix indicada la urbanització Cumbre del Sol i després de passar aquesta urbanització seguim la carretera fins que aparega davant nosaltres la cala.

La Cala del Moraig i la Cova dels Arcs. La cala és de grava i la mar canvia de verd a blau. En l'extrem meridional de la Cala del Moraig es troba la Cova dels Arcs, una de les cavitats marines més importants de la costa alacantina. És un dels millors exemples de drenatge d'un sistema càrstic que ha passat de condicions continentals o litorals a submarines. Aquest entorn és, sens dubte, un lloc d'una increïble bellesa.

A pocs metres de la Cala del Moraig es troba la Cala dels Testos formada pel desguàs del Barranc de l ́Infern. Es tracta d'una cala xicoteta, acollidora, quasi inaccessible, però de gran bellesa. Per a accedir a aquesta cala cal seguir el curs del barranc ja que no té accés per carretera. Al costat d'ella trobem el Morro Falquí, un espoló amb més de cent metres sobre el nivell de la mar i el nom de la qual es deu al fet que antigament niaven ací nombrosos falcons. Poc abans d'arribar a la cala, en el penya-segat, trobarem la Cova dels Testos que ofereix unes excel·lents vistes de la punta de Moraira, els penya-segats i la platja del Moraig.

Cultius
El terme municipal de Benitatxell conserva un paisatge agrícola constituït per un entramat de barrancs i llomes quasi totalment abancalades i plantades de vinyes, ametlers i garrofers, encara que predomina el cultiu de raïm moscatell.