Dénia i la seua dieta mediterrània volver

Ja sabem tots que DÉNIA és Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO des de 2015, entre moltes coses, pel bon fer dels seus xefs i la seua extensa oferta en establiments de restauració.


No obstant això, el més important i significatiu per a nosaltres és que ens oferisquen aquest reconeixement per la gran qualitat i àmplia varietat dels nostres productes locals, tant els que venen de la mar com de la terra.


En aquests temps, en els quals és indispensable mantindre el sistema immunitari a ple rendiment i, per a això, hem de seguir una dieta variada i equilibrada.


Ací et presentem els productes que pots trobar a Dénia i la seua comarca i els nutrients de la qual tenen amb una relació directa amb el sistema immune:

Cítrics, pimentons, tomaca, verdures de la família de la col, fruites i hortalisses en general. Aquests productes aporten vitamina C la qual augmenta la producció d'interferó (amb acció especialment antivírica). Necessària per a formar col·lagen (contribueix al manteniment de les barreres naturals contra les infeccions).

Cereals de gra sencer (pa, arròs), olis d'oliva (principalment, el verge extra de primera pressió en fred), vegetals de fulla verda i fruita seca. Aquests nutrients aporten vitamina E que ajuda a aumentar la resposta immunològica.

La vitamina A juga un paper essencial en les infeccions i en el manteniment de la integritat de la superfície de les mucoses (barreres naturals contra les infeccions) i la podem trobar en l'ou i els lactis.

Les verdures de color verd o de coloració roig-ataronjat-groguenc i algunes fruites (albercocs, cireres, bresquilla…) ens aportaran el betacaroteno (precursor de vitamina A).

Les vitamines del complex B augmenten la resposta d'alguns limfòcits (relacionats amb els anticossos) i les trobem en aliments d'origen vegetal  com a verdures, fruita fresca, fruita seca, cereals, llegums i en els d'origen animal com el peix i el marisc).

Els flavonoides antioxidants potencien l'acció de la vitamina C i estan presents en aliments com les verdures de la família de la col, verdura de fulla verda i cítrics.

I així, una infinitat de nutrients beneficiosos presents  en productes de Km 0 i que podràs trobar, per exemple, al Mercat Municipal,la Llotja de Dénia i en altres xicotets comerços de la ciutat.


Cuida't molt! I no oblides acompanyar la teua dieta mediterrània amb hàbits saludables com fer exercici habitualment, dormir bé i reduir el consum d'alcohol i tabac.