Esglèsia de Sant Antoni

Correspon a un conjunt arquitectònic format pel convent de Sant Antoni de Pàdua, fundació franciscana del segle XVI, que es va erigir anys més tard (primera mitat S.XVII i la plaça del S.XVII). Este conjunt va patir greus danys tant a la Guerra de Successió com a la Guerra del Francés i la Guerra Civil.

La portada és d'orde dòric amb una fornícula venerada que conté una imatge moderna de Sant Antoni de Pàdua. Esta església és de planta amb forma de creu llatina, inscrita en un rectangle, amb una nau i 8 capelles laterals. L'alçat s'ordena amb pilastres d'orde dòric sobre pedestals. A l'interior destaca una gran creu esmaltada amb escenes de la Bíblia que presidix l'altar major, la qual fou esculpida en 1990 per l'orfebre alemany Egino Weiner, artista amb diverses obres exposades en el museu Vaticà. La torre del campanar, a l'esquerra de l'església, forma part de la fatxada i de la que sobreïx el cos de les campanes que mostra pilastres paredades d'orde dòric amb quatre arcs de mig punt.

En referència al convent, pareix que va ser construït sobre el que era l'ermita de la Mare de Déu dels Desemparats. Hui només queda del convent, després de la destrucció durant la Guerra Civil, una part del claustre que rodejava el pati construït amb pedra de mars i maçoneria, així com la façana exterior revestida amb carreus, la qual donada la major resistència d'estos materials és el que millor s'ha conservat a l'actualitat. Les restes del claustre mostren els frontals de les 2 plantes que el conformaven, destacant especialment la planta, a peu de terra, amb 4 elegants arcs de mig punt emmarcats per pilastres d'orde toscà. Atenció també al que queda de l'entaulament amb un fris, mènsules i una cornisa que sobreïx, on per dalt apareixen elegants finestres rectangulars separades per pilastres. La planta baixa mostrava volta d'aresta. Sembla que unes pintures al fresc decoraven les llunetes de les voltes del claustre amb passatges de la vida de Sant Francesc.

ESTAT ACTUAL

El seu estat actual correspon a la remodelació efectuada en el segle XVIII.

SITUACIÓ

Plaça del Convent.

 

Plaza del Convento

Tel.: 965780978