Port i Barri "Baix La Mar"

EXPLANADA DE CERVANTES, MONUMENT AL CLIMA, LES DRASSANES , LA LLOTJA , EL RASET, BARRI BAIX LA MAR.


Enfront de l'Oficina de Turisme, trobem part del port comercial de Dénia.

En direcció nord ens trobem amb les xarxes dels pescadors que estan al port i que ens mostren una de les activitats més tradicionals de Dénia: la pesca.

Davant de l'antiga llotja observem els vaixells (orenetes i catamarans) que realitzen excursions costaneres regulars.

Davant es situa l'Esplanada de Cervantes, que es reconeix per les palmeres que flanquegen este passeig.

L'Esplanada de Cervantes rep el nom com a commemoració del desembarcament del cèlebre escriptor Miguel de Cervantes a Dénia després del seu captiveri a Alger, ja que el de Dénia va ser el primer port peninsular que va xafar Cervantes en llibertat. Al final del passeig trobem un bust en commemoració d'aquest esdeveniment.

Al final de l'Esplanada de Cervantes observem el monument al Clima, monument que ens recorda les condicions climàtiques privilegiades de Dénia amb una mitjana anual de 20 graus. La vegetació que envolta el monument potser ens ho amague lleugerament però si ens fixem, veiem la figura d'una dona que representa el clima.

Després del monument al clima, crida l'atenció l'edifici de "Les Antigues Drassanes", on actualment s'ubica un hotel de quatre estreles. Aquest edifici té un important valor històric ja que es tracta d'un antic edifici de construcció de vaixells que data del S. XVI, encara que va patir reformes en el S. XVIII.

Davant destaca un edifici amb línies molt rectes. Es tracta de la nova llotja, inaugurada l'any 1997, on arriba el peix i es produeix la subhasta de manera automatitzada (electrònicament). La subhasta es realitza a la baixa.

Veiem com van arribant els vaixells de pesca als voltants de la llotja, com tiren el gel al peix i els descarreguen i, posteriorment, com té lloc la subhasta aproximadament a les 17h. Des dels finestrals ubicats en la primera planta en podem observar el desenvolupament. Així mateix també podem adquirir el peix a partir de les 17h.

Cada any té lloc una parada biològica d'un mes de durada. Durant eixes dates només es realitzarà la subhasta del peix procedent dels vaixells de "tresmall", que no realitzen parada biològica, així com peix procedent de confraries externes, i es realitza la subhasta a les 14h, en lloc de les 17h, després la venda continuarà tenint lloc a les 17h.

Destaca la importància del port pesquer de Dénia gràcies a la gran qualitat i varietat de peix que arriba al nostre port.

Després de la llotja nova trobem uns pantalans amb xicotets vaixells de recreació. Es tracta del port esportiu local. Aquest port té 501 amarraments per a vaixells que posseïsquen fins a un màxim de 8 m d'eslora.

A banda d'aquest xicotet port, Dénia té dos ports esportius de majors dimensions que alberguen a vaixells de major llargària: El Club Nàutic, que alberga embarcacions de fins a 20 m d'eslora i el Port esportiu La Marina, amb capacitat per a embarcacions de fins a 60 m d'eslora. Ambdós ubicats en una altra zona, cap a les Rotes, al Sud de la ciutat.

Junt al xicotet port esportiu local hi ha un passeig marítim que recorre tota esta zona. Podem continuar pel passeig o creuar la carretera ja que davant es troba l'àrea del Raset, on hi ha terrasses de restaurants i comerços.

Mercat ambulant de primavera i estiu: S'instal·la al llarg del passeig marítim front al port local, amb horari de 18 a 24h. Es venen articles de bijuteria, regal, marroquineria, tèxtil, etc.

Al mig, entre el passeig i el Raset observem diverses escultures, com per exemple, l'escultura de "Bous a la mar" que commemora una de les festes més representatives i amb major tradició a Dénia que és la festa de "Bous a la mar", declarada d'interés turístic nacional i que se celebra en la primera quinzena del mes de juliol. Així mateix observem el monument de l'àncora, que ens mostra una àncora trobada en les aigües de Dénia i que ret homenatge a la gran tradició pesquera deniera.

Ens cridarà l'atenció la poca alçada de les cases que es troben en aquesta zona. Ací, s'ubica el Barri "Baix la mar", el barri dels pescadors. Este barri n'és un dels antics de la ciutat i destaca tant per l'escassa alçada de les edificacions com pels seus carrers estrets i les seues placetes, com ara la Plaça de "Sant Antoni" o la coneguda "Placeta de la Creu", que es reconeix perquè hi ha una creu ubicada enmig de la plaça.

CAP EL PORT “EL PORTET” I L’ESTACIÓ MARÍTIMA: Des del port esportiu local, veurem un passeig que ens porta a “El Portet” (port esportiu) i a l’Estació Marítima (vaixells de Baleària a les Illes Balears) ambdós ubicats a l’escollera nord. En esta zona trobem oferta esportiva nàutica, d’oci i restauració així com unes espectaculars vistes del Castell i l’entorn.