La Vall de Laguar

Vestimenta adequada

Roba i calçat còmode i adequat per a la pràctica de senderisme si es vol realitzar alguna de les rutes assenyalades. Els aficionats a l'escalada porten tots els utensilis necessaris ja que el susdit lloc és idoni per a la practica d'eixe esport.

Des de Dénia ens dirigim cap a Ondara i, ja dins del nucli urbà d'Ondara observarem després d'una revolta un senyal que ens marca "Benidoleig". Prenem esta carretera que conduïx a Benidoleig i a La Cova de Les Calaveres. Les susdites coves posseïxen estalactites i estalagmites i són accessibles. Axí, comprarem el tiquet en la taquilla que hi ha a l'entrada.

Posteriorment ens dirigirem cap a Orba, coneguda per la seua artesania de fang i ceràmica.

Visitem els forns moriscos de ceràmica que es troben en la Carretera Benidoleig-Orba, a mà esquerra.

Orba

La localitat d'Orba està separada en dos centres històrics: Orba i els carrers d'Orbeta. En este últim trobem diferents restes àrabs que inclouen la Font de Dalt i la Font de Baix.

Senderisme. Per als amants del senderisme, en la contornada d'Orba es troben diverses sendes, camins per a passejar amb bicicleta i abundants paisatges pintorescos per a fotografiar. Una d'estes sendes conduïx a les ruïnes de El Castellet, del S. XIII. Esta ruta dura unes 2 o 3 hores a peu o amb bicicleta. Un altre recorregut d'interés és el que porta a la Font Centella, accessible també a peu o amb bicicleta.

D'Orba a La Vall de Laguar

Visita del barranc de Fontilles-Pantà d'Isbert. Des d'Orba seguim la carretera direcció cap a La Vall de Laguar: a 2,5 km, després de passar una revolta sobre el barranc de 180º, prenem la via d'accés a l'esquerra que porta a l'àrea recreativa del Barranc de Fontilles, que es troba al peu del Castellet d'Orba. Allí queden les restes d'una torre mig derruïda i del Cavall Verd, últim bastió de la sublevació morisca de la Marina. Igualment allí es situa el Sanatori Residència de Fontilles i la Font de Fontilles -dins del Sanatori, al costat de l'Església-.

La tranquil·litat es respira a l'ambient. Després de passejar un poc anem a la presa del Pantà d'Isbert que es troba a tan sols mig kilòmetre. Continuant eixa mateixa carretera s'hi veu l'espectacular bellesa d'este paratge.

Cap a Campell-Fleix- Barranc de l'infern – Benimaurell

En el nostre recorregut pel La Vall de Laguar veurem nombroses esglésies que daten totes del S. XVIII i gran nombre de fonts repartides per la vall.

El primer poble de La Vall de Laguar que trobem és Campell.

Visites en Campell

L'Església de Santa Ana (s. XVIII) situada a la plaça de Sta. Ana, ubicada a l'entrada de Campell, a mà esquerra.

En la Carretera Campell-Fleix, trobem a l'esquerra, un camí senyalitzat que ens porta a la Font de Campell, a l'Ermita de Sant Josep (S. XVIII) i a la Font de Gel.

Visites en Fleix

Les Esglésies de Santa Teresa i Sant Pasqual (S. XVIII) situades en el Carrer Sant Pasqual.

Senderisme en el Barranc de l'Infern: ruta recomanada per a senderistes experimentats.

Abans que res hem d'indicar que la ruta de senderisme que discorre pel Barranc de l'Infern és de dificultat alta pel que només es recomana realitzar este recorregut si el senderista és experimentat i, sempre, que l'oratge ho permeta (prohibit anar en dies de pluja).

Accés a la ruta PR- V 147: Des de Fleix ens dirigim cap a Benimaurell i en prendre esta carretera trobem el col·legi de Fleix, on es troba la senda de xicotet recorregut PR- V147 , el qual ens conduïx a este barranc i a la zona de les juvees altes i mitjanes. Aparquem a les proximitats del col·legi i comencem la ruta de senderisme.

El recorregut posseïx 14,4 km i una duració de 6 hores i 45 minuts.

El paratge del Barranc de l'Infern és impressionant, de fet, és conegut com "la catedral del senderisme". El paisatge és totalment espectacular i el seu recorregut fa zigues-zagues i és escalonat (antic camí empedrat de 6.873 escalons), passant per antics llavadors i fonts com el "llavador i font grossa" fins a la Font del Regnes i la Font dels Olbis –Àrea recreativa-. L'àrea de Les Juvees és molt interessant: les casetes agrícoles adornen el paisatge i la bellesa d'esta zona nord de la vall és indiscutible. La ruta és circular i acaba novament a Fleix.

L'àrea del Barranc de l'Infern és un dels llocs on es practica escalada.

Un altre dels recorreguts de senderisme de dificultat alta (amb un recorregut de 25 km i una durada d'11 hores) és la senda PR V-181 . Al començament del PR-V 147 hi ha un enllaç amb el PR V-181.

Cap a Benimaurell. Des de Fleix ens dirigim amb cotxe cap a Benimaurell. En el trajecte ens trobem la Font del Camusot.

Visites en Benimaurell

Podem visitar les esglésies dels Sants Cosme i Damià (a la plaça Sagrament) seguint amb la nostra visita d'esglésies del S. XVIII. En el terme de Benimaurell està la Font dels Olbis.

Crida l'atenció l'existència de llavadors municipals en estos tres municipis (Campell, Fleix i Benimaurell) així com els seus carreronets tan típics i acollidors.

Senderisme. Pel que fa a rutes de senderisme en esta vall trobem diverses rutes per les serres del Cavall Verd i Serra Collao. Les vistes i excursions per estes serres són sorprenents, així hi trobarem una altra font en la Serra del Cavall Verd: La Font del Penyal.