Castell i centre històric

Si ascendim per les escales que hi ha al costat de l'Ajuntament, situades en el Carrer Hospital, creuem el Carrer la Bretxa i continuem pujant pel següent tram d'escales ubicat a l'esquerra; ens trobarem amb l'estret Carrer del Cid. Mirem a la dreta i veurem el Castell de Dénia.

A un costat i a l'altre del portal d'accés es situen la Torre Roja, torre defensiva que data del S. XV; el nom de la qual es deu al material utilitzat en la seua construcció: material arenós local (de color rogenc) la Torre del cos de guàrdia, d'època àrab (S. XII) però molt remodelada als S.XVI i XVII, albergava els guàrdies que realitzaven una funció de vigilància de l'accés.

La porta d'accés rep el nom de Portal de la Vila, d'estil almohade, amb remodelacions posteriors. A l'exterior trobem arcs apuntats d'estil almohade i a l'interior ens trobem amb un arc de volta de canó, del qual es conserva part de l'original. Esta porta connectava la medina àrab amb el castell.

Una vegada ens endinsem en el castell, junt a la taquilla, es situa la Torre del Consell, d'època cristiana (S. XV). En la susdita torre es reunia el Consell de la Ciutat per a organitzar, debatre i decidir sobre aquesta. Encara que a través de les cavitats destinades a artilleria es deduïx que complia una funció defensiva de manera secundària.

Quan accedim a l'interior del Castell comença l'ascens. Tenim dues possibilitats: el camí empedrat (a l'esquerra) o per la carretera habilitada.

Si continuem la carretera asfaltada recorrerem tota l'àrea on se situava la Vila Vella a l'època cristiana. En esta zona, on se situava l'Al-bacar a l'època àrab, va albergar en època cristiana part de la ciutat, que així estava més resguardada.

En l'ascens ens sorprendran les vistes de Dénia que es presenten davant de nosaltres mostrant-nos part de la ciutat i el port, el parc Natural de la muntanya Montgó, les platges i cales, etc.

Una vegada arribem a la part alta del Castell, trobem l'Esplanada del Governador i el Palau del Governador, on actualment es situa el Museu Arqueològic.

Al eixir del Castell, ens trobem amb el segon punt de visita: Barri les Roques

Junt al Barri Les Roques es trova el Centre Històric al centre de la ciutat.