Barri "Baix la Mar"

BARRI PINTORESC I EMBLEMÀTIC

Es tracta d'un dels barris antics de Dénia, sorgit entre les muralles del castell i el port. És un barri molt pintoresc, els seus edificis, places i carrerons sorprenen pel seu tipisme mediterrani.

Presenta cases de baixa altitud, places i racons amb molt d'encant com per exemple les places de Sant Antoni i de la Creu, en aquesta última crida l'atenció la creu de pedra que dóna nom a la plaça i un plafó devocional del S. XVIII.

De camí entre les dues places es troba una escultura de bronze de grandària real que representa la figura d'un playmobil, en homenatge al 50 aniversari del rodatge a la ciutat de la pel·lícula El Capità Jones.

Els seus carrers majoritàriament per als vianants i la seua façana marítima enfront del port, conformen una agradable zona de passeig amb multitud de terrasses i una àmplia oferta gastronòmica.

ORIGEN MARINER

És d'origen mariner, la vinculació a la mar ha estat sempre present en aquest racó de Dénia, ja que ací fins a la dècada dels anys 70 han viscut els mariners i pescadors envoltats de magatzems i el rebombori del comerç marítim.

ANTIGA LOCALITZACIÓ DEL RAVAL DE LA MAR ÀRAB

Els edificis i la imatge urbana actual del barri “Baix la Mar” té el seu origen en el S. XIX, encara que part de la trama i localització ja van estar ocupats pels àrabs amb el nom de “raval de la mar” o marítim. Dels quatre ravals de l'època islàmica, el marítim era, amb tota probabilitat, el més rellevant dels tres que es situaven al costat de la mar, ja que es trobava directament vinculat al port.